Yesterday was a HISTORY, Tomorrow is a MYSTERY..
but... Today is a GIFT.

Tuesday, 16 July 2013

I'm becoming a student AGAIN !!!

Assalamualaikum semua ..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I'm excited you all !!
I have accepted the offer from UMS .. I'm becoming one of the 4th batch Asasi Sains UMS ..

You know what ??!!
Saya dah lama tunggu tawaran ni .. Saya lebih berminat untuk memasuki asasi sains daripada matrikulasi ..
No !! Bukan matriks tu tak bagus .. Cuma .. Entah la .. Saya lebih prefer asasi ..
Mungkin sebab lokasi UMS tu lebih dekat kot ..

Yalah .. Kolej Matrikulasi di Sabah ni cuma ada di Labuan saja ..
Sandakan - Labuan .. Jauh juga tu ..
Mana nak naik feri lagi ..

UMS tuuu ... tiap-tiap tahun saya jumpa .. Dah Kota Kinabalu tu destinasi wajib pergi kami sekeluarga setiap tahun ..
Mustahil tak pernah pergi kan ?? UMS kan bersebelahan dengan 1Borneo .. Dan 1B tu pun destinasi wajib pergi juga setiap kali kami berkunjung ke KK ..

Tapiii .. untuk masuk asasi ni .. lebih banyak benda yang perlu di uruskan berbanding dengan matriks ..
Compare to matriks .. asasi memerlukan bakal pelajarnya membuat medical checkup .. selain itu untuk borang perjanjian bantuan pengajian IPTA ( lebih kurang macam biasiswa tu ) .. salinan perlu dibuat sebanyak 3 salinan .. dan setiap salinan memerlukan setem hasil yang bernilai RM10 ..
Tambahan pula, yuran asasi lebih tinggi berbanding matriks ..

Apapun semuanya atas pandangan anda sendiri .. Saya cuma mengutarakan pendapat saya sahaja tau ..

------------------------------------------------------------------------------------------------------

TAPI ...

Sekarang saya dah tak jadi pelajar Asasi Sains UMS ..

p/s : Abaikan karangan di atas jika anda malas membaca .. 

KENAPA ??!!

SEBAB ...

 Saya sekarang dah berada di Tawau you all !!! Hehehe ..
Saya dah jadi pelajar/pelatih di Institut Pendidikan Guru Kampus Tawau ..

So, I will be staying in Tawau for about 5 years .. I am a soon-to-be history teacher you all ..

Cerita tentang kehidupan sebagai seorang 'bakal guru' akan menyusul kemudian ..

Bye everyone ..







Tuesday, 7 May 2013

~ Kenangan ~ Persahabatan ~

Assalamualaikum . . .

Tengok tajuk ja mesti semua akan automatik terfikir tentang rakan - rakan kalian . . Betul tak ?? Betul tak ??

Anyway . . Sebenarnya ada sebab saya pilih tajuk ini . .

Motif nak mencoret : sebab taknak kehilangan lagi kenangan - kenangan bersama rakan - rakan . .

Ok . . Serius . . Saya sedih . . Sedih yang teramat sangat . .

Di sebabkan saya ni seorang yang sentimental . . ( Sentimentalkah ??   -.-" ??  )
Automatik saya akan rasa sedih kalau saya kehilangan sesuatu yang saya sangat sayang . .

Actually . . Saya banyak simpan gambar - gambar bersama rakan - rakan . . Boleh di katakan saya ni arkib simpanan gambar . . Hahaha( gelak awkward ) . . My friends memang dah sedia maklum akan hal itu . . Malah mereka selalu minta gambar - gambar tersebut dari saya . .

Namun , gambar - gambar itu semua dah hilang .. Hilang okay !!!
Virus memang sangat kejam kerana menyerang pendrive yang menyimpan semua gambar - gambar itu . . Huhuhu . .

Bukan saya tak ada buat back - up untuk gambar - gambar itu . . ADA . . saya simpan di Facebook . .
Bijak tak ??  ( Lepas tu bila dah lupa password atau tetiba gatal tangan nak delete account Facebook baru nak meraung sakan sebab langsung tak buat back - up kat tempat lain . . -.-" )

Akhirnya . . Gambar yang masih selamat ( dalam erti kata yang lain masih tersimpan dalam pendrive ) hanya lah gambar - gambar yang telah di edit . .

Sedih tu tetap ada . . Iyalah . . Ada gambar ekslusif serta candid yang belum di back - up even belum di upload ke Facebook pun . . Gambar - gambar yang sangat berharga tuuu . .

Untuk mengubat kesedihan diri ini . . Saya rajin - rajin kan diri untuk memuatnaik gambar - gambar yang telah di edit tu . .




~ Jac & Tony ~


~ Farhana , Syakirah ( don't mistaken her with the other Syakirah , one of the twins ) , Jac & Dayang ~
( Group picture )


~ Miera & Aqilah ~
( This picture is taken from our end of year party in 2011 )
Party Time !!!


~ Group Picture !!! ~
Let's enjoy de Partayyy !!! ^.~


~ Meet Feeda or nicknamed Munx2 and Syakirah ( one of the twins ) ~



~ Da cute girls ~


~ Cewek - cewek KOPERASI SEKOLAH ni ~
( Kami lah penyeri suasana di koperasi sekolah . .    Hehehe . . Perasan sangat tau . .  -.-"  )


~ Miss the moment . . A Lot ~


~ We !! With our Abang Long ( Yazid ) ~



~ Them , with Cikgu Baynah ~



~ Shasa & Adila ~



~ Watie as a model for ( I don't know ..  maybe ... ) Levi's ?? , Hello Kitty ?? or laptop ??~



~ Syakirah ~



~ Shasa , Eza & Feeda ~



~ Our beloved teacher Afidah ( our classroom teacher for 2 straight years , mother , bestfriend and my mentor !!! ) & Eza ~



~ Para model Mister Potato ~






~ Aqilah , Eira , Feeda & Adila ~


~ Yazid , Wandy & Watie ~



~ Ladies of 4 Ibnu Sina 2011 ~



~ Some of the boys with Farlena ~



~ Yazid , Farlena & Saiful  ~



~One of my favourite group pictures ~



~ How come they take picture without me . .  :'( ~



~ Shasa , Eza & Feeda ~



~ Saiful & Wandy ( Our cameramen for the day ) ~



~ Hafiz ( Our boss who loves to eat kuih makmur ) ~



~ Smile . . ^_^ ~



~ Watie posing with that kind of  whatareyoulookingat  face and Erzam is just watching ~



~ Watie & Qiela ~



~ Eira & me ~


~ Group picture with bad editing . . Blame it on me . . ~



~ Miera , Me , Shasa & Yazid ~



~ Lynnie , Jac , Kiera , Dayang , Farhana , Wandy & Haikall ~



~ We are the girls of 4 Ibnu Sina 2011 ! ! !~



~ Teacher Afidah ~



~ The boys having some sort of mesyuarat tingkap ~


~ Teacher Afidah with the boys of 4 Ibnu Sina 2011  ( almost complete , just missing 1 person which is Saiful ) ~



~ Syahirah ( kakak ) & Miera ~



~ Smile everyone . . :D ~



~ I'm at the back . . You can hardly see me . . ~



~ Us with Saiful in the centre ~



~ Us on the last day of becoming a form 4 student ~


~ Group picture ! ! ! ~



~ Feeda ( the girl in pink ) joining us ~



~ Another group picture that I love ~



~ In the process of re-decorating our class ~


~ One of the colour we choose for the class' wall ~



~ Teacher Afidah joining us for this project ~



~ Wandy playing with the paint roller ~



~ PAINT . . PAINT . . PAINT . . ~



~ Miera & Feeda ~



 Wandy & Haikall ~



~ A random snapshot that I take ~


~ Watie with her beautiful smile  & Shasa ( the one in grey t-shirt ) ~



~ Group picture . . Theme : Pink and purple ~



~ Ladies of 5 Ibnu Sina 2012 ~ 


Ok .. Sampai sini dulu .. Terpaksa bahagi dua part .. Banyak sangat .. 

Bersambung kemudian ya .. ^_^